Tijdens de coronajaren was er een enorm aanbod van textiel bij kringloopwinkels, waaronder Het Goed in Roermond. Verkoop en verwerking was vanwege de lockdowns niet mogelijk. Textiel als milieuprobleem stond op de agenda. Het idee om aan de slag te gaan met een circulair ambachtscentrum werd concreet in een idee voor circulariteit van textiel.
Dubbel Impact vormde een ‘denktank’. Om bestaande initiatieven voor reparatie en doorverkoop geen concurrentie aan te doen, werd ervoor gekozen het upgraden van textiel – er iets nieuws van maken – centraal te stellen. In 2023 werd een locatie gehuurd en verbouwd. In 2024 werd Stichting Atelier Weer opgericht en door Dubbel Impact van startkapitaal voorzien.
Doel van de nieuwe stichting is om hergebruik van oud textiel en gebruik van duurzaam textiel te bevorderen en informatie te verschaffen over alles wat daarmee te maken heeft. Dit gebeurt op verschillende manieren, zoals door het geven van presentaties, het verzorgen van bijeenkomsten, het geven van opleidingen en trainingen, contacten leggen met andere bedrijven, samenwerkingen aangaan, producten maken, productielijnen bedenken, diensten verlenen en advies geven.
De stichting heeft sinds 1 januari 2025 ook een fysieke plek onder de naam ‘Atelier Weer’. Dit is een circulair ambachtscentrum en pilot in circulaire economie. Hier wordt onderzocht hoe tegelijkertijd gewerkt kan worden aan hergebruik van de enorme hoeveelheid gebruikt textiel, eerherstel van ambachten bij textielbewerking, bedrijfsontwikkeling en hoe er weer lokaal productie kan gaan plaatsvinden. Vanaf 1 januari wordt hier gewerkt aan producten, o.a. de vlaggen van de stadsprocessie Roermond en producten voor de op te richten kinderkledingbibliotheek. Hier kan iedereen binnenlopen voor informatie.
De mensen die er werken worden geholpen hun weg (terug) te vinden naar de arbeidsmarkt. Er wordt samengewerkt met andere bedrijven en instellingen, die dezelfde doelen nastreven, zoals re-integratieburo’s, afvalinzamelaars, het MKB en ambachtsopleidingen.
Het moet en het kan anders met onze textielproductie en -consumptie. Door voorbeelden te maken, erover te vertellen, trainingen te geven, in opdracht te ontwerpen en op termijn bedrijvigheid te stimuleren, werkt Atelier Weer aan bewustwording hierover.